Levend houden

Levend HoudenEen bundel met een prachtige cyclus liederen rond pasen en pinksteren.
Beginnend met de uitbundigheid, maar ook de twijfel en angst, van palmpasen gaat de bundel naar het laatste avondmaal ("een avond zo anders dan anders"), gevolgd door Jesus' dood: "Stem van de stilte, doorbreek toch dit lijden".
Langs de verrijzenis voert de bundel naar hoop en de vastbeslotenheid van het pinksterlied "Levend Houden" waarvan je nu een fragment hoort en dat ook de titel aan de bundel geeft:
"Waar wij ook zijn geweest, woestijn of paradijs, wij zullen levend houden Gods woord en geest."
De cyclus omvat deze werken:
 1. Begin van het einde.
  Een palmpasenlied. Jezus wordt juichend onthaald in Jeruzalem. De mensen zien in Hem de nieuwe Koning, de Redder, de Heerser. Maar is die man op dat ezeltje wel de Koning die iedereen wil zien? Een Koning zonder macht en rijkdom, kan hij de verandering brengen waar iedereen op hoopt? Wie sluit zich aan? Wie blijft geloven dat het kan? Wie twijfelt?
  Palmpasen, het begin van een moeilijke periode, waarbij het aankomt op vasthoudendheid in geloof.

 2. Laatste avondmaal.
  Witte donderdag. Jezus weet dat Zijn laatste dagen daar zijn. Hij nodigt Zijn leerlingen uit om hen een teken te geven en een voorbeeld te stellen. Verraad en angst zijn nabij. Wie durft naast Hem te blijven staan?

 3. Dood.
  Goede Vrijdag. Er komt een einde aan alle ellende in de vorm van de dood. Eenzaamheid en verlatenheid kenmerken dit lied. En toch….na zijn dood aan het kruis is daar het teken van God. De tempel scheurt, duisternis valt over de aarde. Voor wie gelooft, waarlijk Gods Zoon.

 4. Verrijzenis.
  Lied voor de Paaswake. Nee, de dood heeft niet het laatste woord. Nieuw leven is daar.

 5. Geroepen worden.
  Exoduslied. We worden geroepen uit de woestijn, uit de dorre aarde. Op weg naar een nieuw leven. Dit is alleen mogelijk als we alles achter ons laten en opnieuw willen beginnen. Op weg naar hoe we zijn bedoeld.

 6. In het licht.
  Lied voor Paasmorgen. Een lied waarbij kwetsbaarheid en verdriet uiteindelijk plaats maken voor nieuw vertrouwen. Hij is niet dood. Hij leeft! De duisternis is voor het leven gezwicht. Jezus is verrezen; de liefde staat vol in het licht. Liefde is sterker dan de dood.

 7. Waar haal ik de kracht vandaan.
  Lied tussen Pasen en Pinksteren. Kwetsbaarheid en twijfel hebben nog niet volledig plaats gemaakt voor vastberadenheid en het geloof om door te gaan. Hoe moeten we verder, waar zullen we beginnen. Is het vertrouwen sterk genoeg voor de liefde? Het vuur in ons moet nog worden aangewakkerd. Meerdere tekens worden gegeven, maar nog niet door iedereen begrepen.

 8. Tussen hemel en aarde.
  Hemelvaartslied. Ja, we komen Hem tegen, nog altijd. Niet meer in levende lijve, maar in de herinnering, in de opdracht om uit te dragen wat Hij ons heeft geleerd. De tijd van rouw en bezinning maakt plaats voor een nieuwe periode. De uitdaging om Zijn levenswerk gestalte te geven.

 9. Levend houden.
  Pinksteren. God is met ons. We hebben de opdracht om dat uit te dragen. Om te leven in Zijn Geest. We worden wakker geroepen om in beweging te komen. Om Zijn woord levend te houden.

Bundel en CD zijn verkrijgbaar bij BLOM: