"Verbondenheid" ontstond aanvankelijk als een compositieopdracht van het jubilerende koor Double Vision uit Rijssen. Christel hertaalde de vaste liturgische gezongen uit de traditionele mis. Heiko en Ruud namen de muziek voor hun rekening, elk de helft. De beide heren hebben het daar later niet bij gelaten, maar hebben ieder dat deel dat ze eerder nog niet "onder handen" hadden, alsnog van eigen muziek voorzien. Zo ontstonden dus twéé missen op dezelfde tekst. Het resultaat is vastgelegd in de bundel "Verbondenheid".
Ingesloten in de bundel treft u bovendien een CD met "huiskameropnamen" aan van de mis zoals die later door Double Vision bij haar jubileum werd uitgevoerd. Dat is dus één van de vele keuzen die u voor een complete mis uit deze bundel kunt maken. U hoort nu een fragment uit het kyrie van Heiko en Christel.
Christel over de liedteksten:
Kyrië
"God, wij bidden U, ontferm u over ons.”"
Het kyrië is van oorsprong het antwoord op de litaniegebeden, een reeks smeek- of verheerlijkingsgebeden die aan het begin van de mis worden uitgesproken door de priester.
"Eeuwige, bewaar ons en omarm ons; wees met ons begaan."
In mijn versie ben ik uitgegaan van een verbond tussen God en de mensen. Niet als oppermacht, maar als kracht en liefde die we mogen ervaren en die ons draagt.
Gloria
"Glorie aan God in den hoge." Het gloria is het tweede deel van de vaste misgezangen. Het is een lofzang waarbij de begintekst is ontleend aan het engelengezang in de kerstnacht en werd aanvankelijk ook uitsluitend tijdens de kerstnacht van Kerstmis gezongen. Later werd het toegestaan om ook tijdens feestdagen het "Gloria" te zingen en vanaf de 11 de eeuw is het als vaste gezang opgenomen in de mis.
"Die genoemd wordt Liefde", een nieuw loflied, waarbij de persoonlijke intentie voorrang krijgt. In deze nieuwe versie van het "Gloria" spreekt het vertrouwen en de oprechte keuze om uit te gaan van het goede, van de liefde en daaraan te werken.
Credo
Het derde deel van de vaste misgezangen die begint met "ik geloof in één God”" Het credo bevat de centrale geloofsleer van de RK kerk en met name ingesteld tegen de ketterij in de Middeleeuwen. Vanaf de 11de eeuw is het Credo in de westerse liturgie opgenomen.
"Ik geloof in liefde, in vrede, in mensen, in leven." Die ene God is dichtbij. Daar ben ik in mijn credo vanuit gegaan. Voor wie gelooft is die ene God herkenbaar in de liefde, in vrede, in mensen, in het leven. Omdat het om mensen gaat. Daar waar mensen samen zijn en goed doen, daar is God. Die ene God waarin wij geloven, de inspiratiebron tot nieuw leven.
Sanctus
Het "Sanctus" (= Heilig de Heer, de God der hemelse machten. Vol zijn hemel en aarde van Uw heerlijkheid) bestaat eigenlijk uit twee delen: het sanctus en het benedictus. Het eerste deel is overgenomen vanuit de liturgie van de synagoge. De tekst van het "Benedictus" (= Gezegend die komt in de naam van de Heer) is ontleend aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Het Sanctus is waarschijnlijk het oudste stuk volkszang van de mis.
"Heilig al diegenen die goed doen in Zijn naam". Heilig is al het goede waarvoor wij ons inzetten, heilig is ook de aarde die wij mogen beheren. Heilig is alles waarvoor wij ons oprecht inzetten en in verbondenheid trachten te behouden wat ons is toevertrouwd.
Agnus Dei
"Agnus Dei" (= Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld, ontferm U over ons) is het vijfde en laatste deel van de vaste misgezangen. Het is een liturgische smeekbede die in de liturgie voor of tijdens de communiegebeden wordt gezongen.
"Eeuwige, die ons de aarde, de liefde, de vrede toevertrouwt, ga met ons." Ik heb de oorspronkelijke tekst van het Agnus Dei omgekeerd en dicht bij ons gebracht. Niet een smeekbede waarbij we achteroverleunend wachten op de “zonden die worden weggenomen”, maar als opdracht. Al het goede wordt ons toevertrouwt. Niet om zomaar in ontvangst te nemen en bij ons te houden, maar met de intentie en het vertrouwen om het te bewaren, te verbeteren, te helen. Om in verbondenheid het goede te doen.
De bundel, met ingesloten een CD waarop "huiskameropnamen" van één van de mogelijke muzikale combinaties, dus één complete mis, is verkrijgbaar bij BLOM voor 17,50 euro.
YouTube playlist voor deze CD